Lidé, kterým byla diagnostikována cukrovka, musejí velmi pečlivě zvážit, co si mohou dát k jídlu a nemohou. Alespoň ti, kterým na jejich zdraví záleží. Zpravidla by neměli sladit klasickým bílým řepným cukrem, protože jeho další působení v těle naráz zvyšuje hladinu krevního cukru v krvi, což pro diabetika rozhodně není dobré. Jednou z potravin, které lze diabetikovi doporučit, je topinambur. Jedná se o hlízy rostliny s dlouhými stvoly se žlutým květenstvím. Z hlíz máte možnost připravovat jídla na spoustu různých způsobů. Pečlivě očištěné je klidně můžete chroupat jen tak. Jsou šťavnaté a mají nasládlou chuť. Stejně tak je můžete přistrouhat do zeleninových salátů nebo je použít při přípravě výtečné polévky, kterou doporučujeme ochutit muškátovým květem a čerstvou petrželkou.
Topinambur alias židovský brambor by neměl chybět v žádné stravě
Nemáte možnost si vypěstovat topinambur na zahradě? Pak nevadí, na internetu je můžete zakoupit jak čerstvé, tak sušené, a to v různých podobách. Máte chuť na zdravé mlsání? Pak sáhněte po čipsech z nastrouhaných a usušených topinambur. Chcete ozvláštnit koláče? Přidejte k vámi používané klasické mouce i mouku topinamburovou. Milujete sladké? Pak je tu právě pro vás topinamburový džem s borůvkami a nezbytným inulinem, který podporuje trávení. A právě inulin je tou důležitou látkou pro diabetiky, který židovské brambory, krom jiného, obsahují.